Enkaz dökümü davası: Afet atıklarıyla oynayan çocuklar
“Enkaz kaldırma işlemi iddia edildiği gibi kural ve yasalara uygun yapılmıyor. Samandağ’da çadırkentin yanında çöplük alanı var. Çadırkentte çocuklar bu çöplük alanını oyun alanı yapmışlar. Üzerinde oynuyorlar. .”
DW Türkçe’ye konuşan Hatay Barosu Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Avukat Ecevit Alkan, bu nedenle çevre ve sağlık kuruluşlarıyla birlikte dün kentteki moloz yığınına yürütmeyi durdurma davası açtıklarını söyledi. ve ekler:
“Davayı getirenler olarak hepimiz depremzedeyiz.”
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki buçuk ay geçmesine rağmen depremde ağır hasar gören Hatay’da enkaz kaldırma çalışmalarının sadece yüzde 9’u tamamlandı.
Depremin enkazı hiçbir önlem alınmadan belirlenen alanlara taşınarak birikmeye devam ediyor.
“Kurallara ve yasalara uygun yapılmaz”
Valilik kazı çalışması yapıyor
Enkaz kaldırma çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile uyumlu olarak ilgili valilikler tarafından yürütülmektedir.
Hatay Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde açılan davada davacılar, Hatay Barosu, Çevre Mühendisleri Odası, Türk Tabipler Birliği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği’dir. Koruma Derneği, Hatay İli Antakya, Samandağ. , İskenderun İlçeleri Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği.
Yargılanan kurumlar Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi.
Avukat Alkan, olağan yönetmelikte yıkım ruhsatı için yetkinin büyükşehir belediyesinde olduğunu, bu yetkinin belediyeden alınıp harika bir devletle valiliklere verildiğini belirterek, “Büyükşehir belediyesini düzen içinde davalı olarak gösterdik. Bunu belgelemek için aslında hafriyat işini valilik yapıyor ama çöplükleri denetliyor ve kontrol ediyor büyükşehir belediyesi lazım” diyor.
Hazırlanan dilekçede, Hatay’ı büyük ölçüde etkisi altına alan 6 Şubat depremleri sonrasında zeytinlikler ve yerleşim yerleri, hastaneler, çadırkentler, konteynerler, yaşam alanları, ibadethaneler ve sulak alanlar ile tasnif edilmemiş doğal afet moloz atıklarının tespitine ilişkin idari işlem yapılacak. Çöplük alanları olarak Hatay ili temel alınmıştır. Önce yürütmenin durdurulması talep edildi, ardından duruşmalı yargılama sonucunda iptali talep edildi.
Karar birkaç gün içinde gelecek.
Alkan, mahkeme heyetinin birkaç gün içinde toplanarak yürütmenin durdurulmasına ilişkin olumlu veya olumsuz bir karar vermesi gerektiğini söylüyor.
Peki, şehirdeki çöplüklerle ilgili sorunlar nelerdir?
Ecevit Alkan, Hatay’daki çöp döküm sahalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre İdaresi Genel Müdürü Eyyüp Karahan tarafından açıklandığını belirterek, şöyle devam ediyor:
“Çevreye duyarlı ve vatandaşın ekonomik haklarını koruyacak bir plan yaptık, işimizi eksiksiz yapacağız, kurallara ve yasalara uyacağız. Ama bunların hiçbirine uyulmadı.”
Üstü açık kamyonlarla taşınır
Alkan, enkaz kaldırma aşamasında uzman ekiplerin gidip yerinde ayrıştırma yapması gerektiğini belirtiyor. .
Ayrıştırılmayan afet atıklarının usulüne uygun kurallara uygun taşınmadığına dikkat çeken Alkan, “Kamyonlar açık, sağından solundan demirler sarkıyor, çok pis kokulu sular akıyor. Depo da depoda. üst üste istif şeklindedir.Herhangi bir güvenlik önlemi alınmamıştır.”
Hatay’da yapılması gereken enkaz kaldırma çalışmalarının sadece yüzde 9’unun tamamlandığını kaydeden Alkan, bu konuda şeffaf bir bilgi verilmediğini, çalışmaların bitirilmesi için kesin bir tarih verilmediğini, yetkililerin “hızlı bir şekilde tamamlayacağız” demekle yetindiklerini söyledi.
18 döküm alanında tespit edilen problemler
Dilekçede, “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne aykırı olarak afet atıklarının tehlikeli atık ayrıştırılmadan toplandığı belirtildi.
Dilekçede Hatay’da tespit edilen 18 çöp döküm sahasına ilişkin bilgiler yer alıyor.
Buna göre Hatay Samandağ Yeşilköy Mahallesi’ndeki çöplük alanlarının tamamının çitle kapatılmadığı, bu alanların yerleşim yerlerine yakın olduğu, giren ve çıkan tırların tartılmadığı, yapan aracın bulunmadığı belirlendi. Bölgede sulama.
Samandağ-Çiğdede Mahallesi’ndeki döküm sahasının Mileyha Kuş Cenneti’ne çok yakın olması ve caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı ile kapasitesinin üzerinde depolama yapıldığı görülürken, bu alan da halk tarafından kutsal görülüyor. Alevi inancına sahip vatandaşlar. Hızır Türbesi’ne çok yakın olduğu kaydedildi.
Akarsular görünür şekilde kirli
Dilekçede yer alan tespitlere göre, tehlikeli atık maddelerin açığa çıktığı Samandağ-Çamlıyayla ve Defne Keçiören mahallelerindeki çöplük alanlarındaki derelerde gözle görülür şekilde kirlendi. Ayrıca bu iki alanda da rahatsız edici koku olduğu belirtildi.
Elde edilen bulgulara göre, Antakya-Narlıca Mahallesi’ndeki çöplük alanı tarım alanları, zeytinlikler ve dere yatağı içinde kalırken, Altınözü-Kamberli’de tarım alanlarına yakın iki çöplük alanı bulunuyor. Antakya-Saraycık’ta ise cast alanı şehrin tam ortasında.
Enkaz döküm sahaları Antakya-Güzelburç’ta konteyner ve Jandarma yerleşkesine, Belen-İssume’de İssume Anaokulu ve İlkokuluna, Belen-Bakras’ta yeniden Alevi inancına sahip olanlar tarafından kutsal sayılan türbeye yakındır. Bakras’taki döküm alanı da zeytinlikler içinde.
Arsuz-Karahüseyinli’deki çöplük alanı ekili tarım alanı içinde kalırken, İskenderun-Bekbele’deki çöplük alanı orman niteliğindedir.
Kırıkhan-Karataş’ta çöplük sahasının terkedilmiş durumda olduğu, çevredeki vatandaşların çöplük alanında hurda topladığı, alanın konteyner-hastane ve camiye yakın olduğu, ekili tarım alanı içinde olduğu belirlendi. arazi, Kırıkhan-Ceylanlı ve Belen Kıcı’daki çöplükler ise yerleşim yerlerine yakındır. Bu alanlarda sulama yapılmadığı belirtildi.
“Halk koruyucu solunum maskesini dağıtmalı”
Afet atıklarında asbest; arsenik, kurşun, bakır, krom, çinko, cıva, nikel, kadmiyum gibi ağır metaller; poliklorlanmış bifeniller (PCB); organotin bileşikleri (TBT) ve dioksinler; Plastikler var.
Bilimsel bulgulara göre enkaz kaldırma işlemi planlanmadığı takdirde önemli sağlık riskleri taşıyan yeni felaketlere yol açabilmektedir.
Asbest, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın “Grup 1A” kanserojenler (kanserin en önemli nedenleri) listesinde yer almaktadır.
Ağır metaller ise çeşitli kanserler, solunum yolu hastalıkları, cilt hastalıkları, karaciğer, sindirim sistemi ve böbrek fonksiyonlarında bozulma, dolaşım sisteminde bozulma, sinir sistemi, kalp ritm bozuklukları, beyinde büyüme geriliği gibi ciddi sağlık etkilerine sahiptir. bebekler
Kalıcı organik kirleticiler grubunda yer alan PCB’ler metabolizma, sınır sistemi, dolaşım sistemi, üreme sistemi, endokrin sistem üzerinde olumsuz etkilere sahipken, TBT ile yakılan plastikler ve dioksinler de kanserojen etkilere sahiptir.
Ecevit Alkan, “Bu bölgede halka ffp3 kalitesinde solunum koruyucu maske dağıtılması zorunludur” diyor.
Çevre ve sağlık kuruluşları da bu atıkların kuralına uygun olarak ayrıştırılmaması ve bu alanlardan uzaklaştırılmaması halinde burada yetişecek toprak, su ve eserlerden insan sağlığının olumsuz etkileneceği ve ekolojik bir tahribatın yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. karşılaşılacak
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?