DEPREM ÇİFTÇİLERİ HATAY’DA ÜRETİME DEVAM EDİYOR
ZELZELELER Hatay’da hayatı durma noktasına getirdi. Binlerce ev yıkıldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti. Ama çiftçi üretmeye devam ediyor. Antakya’nın Melekli İlçesi’nde depremden etkilenen çiftçiler mısır ekerek ve şeftali ağaçlarını budayarak yaza hazırlanıyor. Dedenizin çiftçi olduğunu söyleyen Bülent Mistikoğlu, “Depremde çok insanımızı kaybettik ama hayat devam ediyor. Mısır ekmeye başladık. Çiftçinin cumartesisi, pazarı, depremi, tatili yok. Tarım yapar. Ara vermeyi kabul etmeyeceğiz, topraklarımızı terk etmeyeceğiz, ülkemiz için üretmeliyiz.”
Depremde yerle bir olan Hatay’da yakınlarını kaybeden çiftçiler, cenazelerini toprağa vererek üretim yapmak için tarlalarına döndü. Acılarını yaşayan çiftçiler, hayatın devam ettiğini ve geride kalanlar için üretmeye devam etmeleri gerektiğini söylediler.
” TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ”
Bülent Mistikoğlu, dedesinin 3. kuşak çiftçi olduğunu belirterek, “Depremin olduğu gün Antakya’daydım, çok şey kaybettik. Ama bir yandan da mısır ekmeye başladık. vatanımız milletimiz için ekmeliyiz.Hatay’da yardım yağıyor, dedem 1944’te bu toprakları kaybetmiş.”Ben üçüncü kuşağım. Arazilerimize mısır, pamuk, patates, buğday ve çekirdekli meyveler ekiyoruz” dedi.
“ÇİFTÇİNİN CUMARTESİ, PAZAR, DEPREM, BAYRAMI YOK” Tarımın orta vermeyi kabul etmeyeceğini belirten Mistikoğlu, “İlacınızı, gübrenizi o gün yapmanız gerekiyor. Şu anda ekim yapılabiliyor. Çiftçinin cumartesi, pazar, deprem, tatili yok. Bunu yaparsanız ürün alamazsınız.” 200 dönümden ortalama 1500 kilo mısır alınabiliyor. Tabi ki hava şartları, gübreleme gibi birçok faktör var” dedi.
DEPOSU BOZULDU, ÜRÜNLERİ SU ALTINDA KALDI Deprem nedeniyle hasar gördüğünü anlatan Mistikoğlu, “Elektrikimiz kesildi, ambarlarımız çöktü, ekinlerimiz gitti. Aletlerimiz suda kaldı. Kayıplarımız fazla. ama bu yaraları birlikte saracağız.Yıkılan depomuzda 200 ton civarında mısır ve gübremiz vardı. “Çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Buradaki bazı çiftçi arkadaşlarımızın mazot, gübre ve ilaca ihtiyacı var” dedi.
ŞEFTALİ AĞAÇLARI DA BUDANDI Şeftali ağaçlarının budama zamanının geldiğini söyleyen Akan Bekler, “Ağaçlara sahip çıkmazsak ağaçlar ölüyor. Deprem anında çok korktuk, dayanamadık.” Evlere giriyoruz, çadırlarda kalıyoruz ama işe geliyoruz. Geride kalanlar için üretmek zorundayız, bu ağaçlara sahip çıkmak zorundayız. Artçı sarsıntıların devam edeceği söyleniyor ama yere bakarak, ” Çalışmaya devam edeceğiz. Ailemizden birçok insan hayatını kaybetti. Hepsi genç yaşta Antakya’da enkaz altında öldü” dedi.
‘EVİMİZ YIKILMADI AMA GİREMİYORUZ’
Abdurrahman Üzüm, “İnşallah ürün bol olur ve bu ağaçların meyvesinden tüm Türkiye yer. İnşallah bu beladan da kurtuluruz. Çok sıkıntılıyız, çadırlarda kalıyoruz. Açık.Çadırım olmadığı halde sabaha kadar sandalyede oturuyorum.Evimiz yıkılmadı ama endişeden yatamayız.Tam akşam oldu.Yine sallandık. yemek yemeyi bıraktık ve dışarı çıktık. İlk kez bu ağaçlardan meyve alacağız. Ağacı budayarak rahatlatırız, bu şekilde verim artar. Meyve vermeyen dalları kesiyoruz” dedi.
– Hataysusehri-haber.com.tr